Seznam dalších míst v ČR, kde se bude určitě pozorovat. Časový průběh: zač. 9:38, max. 10:45, konec 11:58 SEČ Přímý přenos částečného zatmění poběží například z Kadaně a Valašského Meziříčí. Přímý přenos úplného zatmění se pokusí z Faerských ostrovů přenášet tým Slooh Observatory. Přenos pochopitelně chystá i speciální web solareclipse. fo. Základní informace k dnešnímu zatmění v tiskovém prohlášení AsÚ Ondřejov a ČAS. Zatmění pozorovaná do roku 2008. Zatmění 4.
Astronomické události » 2015 » BřezenArchív: Březen 2015 Obloha v dubnu Úterý 31. března 2015 Také v dubnu je perfektně viditelná planeta Jupiter, ale vysoko nad jihem ji zastihneme už od soumraku. Příjemně potěší také čím dál lepší viditelnost velmi jasné Venuše na západě. Už je viditelná i dlouho za tmy. Saturn je stále nejlépe viditelný ráno. Měsíc bude v polovině dubna kolem novu. Nejzajímavější úkaz nám Měsíc poskytne 21. 4., kdy bude hned se západem Slunce velmi natěsno k jasnému Aldebaranu v souhvězdí Býka.
To nejlepší si záře schovala po půlnoci. Já jsem přijel o půlnoci domů a i když jsem si výchylky magnetometru všiml, nevěřil jsem, že bych z města něco viděl. Vic však hlásil sloupy až k Polárce. Musela to být paráda, jak ukazuje webkamera Špindl – Pláň. Každopádně polární záře byly mnohem silnější, než se dalo předpovědět. Způsobila je rekordně nízká erupce C 9 (v mém životě jsem nezažil polární záři z ČR způsobenou tak slabým výbuchem). Plasma se zřejmě dokonale trefila a především měla, v březnu možná obvyklou, perfektně jižní polarizaci.
Jelikož jsem zde byl naposledy jako žák 6. třídy ZŠ v Pardubicích, tak jsem byl zvědav, jak to tu po těch třiceti letech vypadá. Vedle staré budovy observatoře vyrostlo nové řekněme „digitárium“ (www. planethk. cz), protože výraz „plantárium“ mi u těchto kinoautomatů promítajících na kulovou sféru nějak nejde z pusy. Ačkoliv se chlubí špičkovou technologií ZEISS s vysokokontrastními projektory, tak musím říct, že dojem z projekce hvězdné oblohy mne trochu zklamal. Díky vysokému rozlišení 4x4k sice nikde nejsou vidět pixely obrazu, ale hvězdy jsou prostě velké koule, které mají k zobrazení klasického optomechanického planetária hodně daleko.
Níže je mapka, kde jednotlivé akce probíhají, podrobnosti pod mapkou. 16. 2015: Astronomické setkání v Klubu na Rampě, Jiráskova 7, Jablonec n. N. 19. : Euroregion Tour, výstaviště, Jiráskova 7, Jablonec nad Nisou 20. 2015, 9:30 až 12:00: pozorování částečného zatmění Slunce 1) Hvězdárna Turnov 2) před Klubem na Rampě, Jiráskova 7, Jablonec nad Nisou 3) před ZŠ v Rýnovicích, Pod Vodárnou 10, Jablonec n. N.
[[Sport]] Bohemians Hradec Králové přenos živý | Profile 74' Další přímý kop zakroutil zprava na malé vápno Květ a tísněný Křapka hlavičkuje [SLEDUJTE ONLINE@] Slovácko Hradec Králové přenos živý Liga)
Toto těsné setkání na několik úhlových minut je předzvěstí zákrytů, které uvidíme počínaje zářím a především od října. Zajímavě letos vychází také maximum meteorického roje Lyrid (z 22. na 23. 4., nejlépe v druhé polovině noci). Jestli jste je doposud neviděli, třeba to letos zlomíte. Pokud jde o další tipy k pozorování, určitě ještě zkuste kometu Lovejoy. Je sice o něco slabší a k vyhledání je třeba dalekohled, ale pořád je hodně jasná, když to bereme vůči většině komet během roku.
Informace k zatmění níže. Posted in Klub astronomů Liberecka | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Jizerská oblast tmavé oblohy a zatmění na Euroregion Tour 2015 Zatmění a březnové akce Neděle 15. března 2015 Následující týden je bohatý na akce pořádané Klubem astronomů Liberecka. V pondělí 16. března proběhne tradiční Astronomické setkání, čtvrtek, pátek a sobota patří propagaci Jizerské oblasti tmavé oblohy na výstavě Euroregion Tour a v pátek probíhá také pozorování částečného zatmění Slunce.
Stále se nachází v souhvězdí Kasijopeji. Mapku v PDF tradičně připravil Aleš Majer. Posted in Mapy oblohy | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Obloha v dubnu Návštěva na hvězdárně v Hradci Králové Setkání složek České astronomické společnosti se letos odehrálo na hvězdárně a planetáriu v Hradci Králové.
To výrazně narušilo geomagnetické pole. To bylo možná narušené už z minulého týdne, kdy jej porušil rychlý sluneční vítr ze Slunce také s jižní polaritou. Polární záře ve 20:52, Eliška Gembecová, exp. 15 s, ISO 1600 (Pokračování textu…) Posted in Polární záře | 1 Comment » Jizerská oblast tmavé oblohy a zatmění na Euroregion Tour 2015 Pondělí 16.
mountfield hradec králové hokej - Seznam.cz Přesto můžeme hledat manfild hradec králové hokej Bílí Tygři Liberec. Hokejový klub HC Mountfield Hradec Králové, přímý přenos, live stream,
1. 2011. Posted in Klub astronomů Liberecka | Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Co čekat od dnešního zatmění Polární záře 17. /18. března 2015 Středa 18. března 2015 Právě proběhla nejspíš třetí jasná polární záře aktuálního maxima slunční aktivity, která se dala pozorovat i z ČR. První snímky z Jablonce pořídila Eliška Gembecová těsně před devátou hodinou večer. Na jednom snímku má dokonce jasný meteor a nastupující, zatím slabou záři. Druhý snímek je poslední, než šla za mnou k zapadlému autu. Třetí snímek ukazuje dozvuky záře v půl jedenácté.
března 2015 19. – 21. března 2015 Jablonec nad Nisou – Eurocentrum Jizerská oblast tmavé oblohy se představí stánkem na veletrhu cestovního ruchu EUROREGION Tour 2015 v Jablonci nad Nisou. Ve čtvrtek 19. 3. ve 14:00 se návątěvníci dozvědí od Pavla Suchana z Astronomického ústavu AV ČR základní informace o slunečním zatmění a v pátek 20. března budou moci dalekohledem a s výkladem Jana Píchy z Klubu astronomů Liberecka, pobočky České astronomické společnosti, toto zatmění pozorovat. Veletrh včetně doprovodného programu je zdarma, více informací na http://www. euroregiontour. cz/.
V galerii jsou nejprve snímky z Klubu na Rampě, následují snímky z Turnova a potom je několik fotek z akce u školy v Rýnovicích. (Pokračování textu…) Posted in Bazar našich akcí, Hvězdárna Turnov, Mimořádné úkazy, Slunce, Zatmění | 1 Comment » Co čekat od dnešního zatmění Pátek 20. března 2015 Dnešní částečné zatmění Slunce uvidíme v celé republice. Naše akce probíhají v Liberci, Jablonci a Turnově, viz. mapka níže na úvodní stránce.
Viktoriánky míří do Pardubic - Ženy | FOTBAL.CZ V neděli nás pak čeká další přímý přenos z nejvyšší soutěže žen, které porazily Hradec Králové 7:0, Sparta si odvezla z Plzně výhru