Απλώς έτυχε να τα έχουμε». Αν και αυτοδημιούργητος, ήθελε τα παιδιά του να είναι προσγειωμένα και να πατάνε στη γη. Για παράδειγμα, ο μπαμπάς μου επέμενε και οι τρεις μας να πάμε σε δημόσιο σχολείο και όχι σε ιδιωτικό, για να συναναστραφούμε με όλα τα κοινωνικά στρώματα της Κύπρου. Ας πούμε, παρά το γεγονός ότι μέναμε Έγκωμη, εγώ πήγαινα σχολείο στην Παλλουριώτισσα. Σε τι περιβάλλον μεγαλώσατε; Ήταν πολύ έντονο μέσα στο σπίτι μας το αίσθημα της αποδοχής και της αγάπης. Οι γονείς μας, για παράδειγμα, μας έμαθαν να μην είμαστε ρατσιστές, αλλά να μιλάμε σε όλους χωρίς διακρίσεις, με την ίδια ευγένεια και τον ίδιο σεβασμό, είτε ήταν ο μεγαλύτερος επιστήμονας, είτε ήταν η κοπέλα που μας βοηθούσε στο σπίτι, είτε ήταν ξένος ή Κύπριος.
Ποιες αρχές προσπαθούσε να σας δώσει ο πατέρας σας; Ο μπαμπάς μου ήταν από πάρα πολύ φτωχή οικογένεια, δεν είχε ούτε κασετίνα, ούτε ποδήλατο, ούτε παιχνίδια όταν ήταν μικρός. Μεγάλωσε μέσα σε πολύ μεγάλη αμφισβήτηση. Ακόμα και όταν ήταν μεγαλύτερος, κανένας δεν πίστευε ότι ένας τόσο νέος άνθρωπος θα μπορούσε να φέρει το internet στην Κύπρο και να εκτοξεύσει δορυφόρους. Γι' αυτό μάλλον μας έλεγε πάντα ότι αν θέλουμε να κάνουμε κάτι και πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, να το κάνουμε και να μην ακούμε τους άλλους.
Έτσι, η μαμά του συναναστρεφόταν με την καθαρίστρια του σχολείου τα απογεύματα για να του ανοίγει κρυφά την αίθουσα και να παίζει μόνος του πιάνο. Γι’ αυτό τον λόγο μας έστειλε και τους τρεις να μάθουμε πιάνο και άλλα μουσικά όργανα όταν μεγαλώσαμε, το είχε σαν απωθημένο. Βοηθάει τα άτομα που το έχουν ανάγκη; Δεν σταμάτησε ποτέ να βοηθάει τους φτωχούς και αυτούς που έχουν ανάγκη. Βλέπαμε στην πράξη πως δεν ξέχασε ποτέ ότι κάποτε ήταν και εκείνος στη θέση τους. Μεγαλώσαμε μέσα σε ένα περιβάλλον που μας έλεγε πάντα «να είμαστε γενναιόδωροι, να βοηθάμε και να δίνουμε τα λεφτά γιατί δεν είναι δικά μας.
Κάθε εβδομάδα πήγαινε στην Αθήνα λόγω της δουλειάς του. Εγώ και τα αδέρφια μου τον βλέπαμε συνήθως μόνο τα Σαββατοκύριακα, αλλά ήταν τόσο αισθητή η παρουσία του, που κάλυπτε όλες τις άλλες μέρες που έλειπε από το σπίτι. Ήταν ο μπαμπάς που θα έτρεχε να μας πάει στα φροντιστήριά μας, θα μας διάβαζε, θα μας μαγείρευε, θα ήταν παρών με όλη τη σημασία της λέξης. Είχαμε λίγο αλλά πολύ ποιοτικό χρόνο. Από την άλλη, όταν βρισκόταν στο εξωτερικό και τον παίρναμε τηλέφωνο, μας απαντούσε πάντα, έστω και αν ήταν σε μία πολύ σοβαρή συνάντηση, χωρίς να μας κάνει να νιώσουμε ότι τον ενοχλούσαμε. Αυτό μας έδινε το αίσθημα της ασφάλειας και της αγάπης.
Συνήθιζε να λέει ότι οι άλλοι κρίνουν με βάση τις δικές τους δυνατότητες. Το μότο του είναι να προσπαθήσουμε και ας αποτύχουμε, καθώς τον εκνεύριζε πολύ η ηττοπάθεια, η αναποφασιστικότητα και η ατολμία. Ο πατέρας σας, όπως είπατε, ήταν από μία φτωχή οικογένεια. Πώς κατάφερε να φτάσει εδώ που είναι σήμερα; Αν δεν διάβαζε ακατάπαυστα, δεν θα είχε τις υποτροφίες για τις σπουδές του, δεν θα ήταν αυτός που είναι σήμερα, και αυτό του προσέθετε ένα περισσότερο άγχος στα φοιτητικά του χρόνια που εμείς δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε και να νιώσουμε.
Ένιωθα ότι θα τον κατασπαράξουν επειδή είναι ένας άνθρωπος που δεν χαρίζεται και επιμένει στις αρχές του. Στη συνέχεια κάναμε μία συζήτηση και μας εξήγησε ότι απ' τη στιγμή που βλέπει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και ότι έχει τις δυνατότητες να το λύσει, δεν μπορεί να μείνει με δεμένα τα χέρια. Αυτό άλλωστε ήταν και που μας έλεγε πάντα. Να προσπαθούμε και να το παλεύουμε μέχρι τέλους.
Από το μοίρασμα της ζωής του μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, μέχρι την εκτόξευση των δορυφόρων και τα φτωχικά παιδικά του χρόνια στο χωριό του πατέρα του, το Πέρα Πεδί, και στις φτωχογειτονιές της Λεμεσού, η κ. Πρωτοπαπά μας συστήνει τον πατέρα της και μας δείχνει πώς είναι όταν κλείνουν οι πόρτες του σπιτιού τους. Ο πατέρας σας, λόγω της δουλειάς του, μοίραζε τη ζωή του μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Εσείς, πότε τον βλέπατε; Σας έλειπε η παρουσία του; Ο μπαμπάς μου δούλευε πάντα με πολύ έντονους ρυθμούς.
Δεν μας το έλεγαν κουνώντας μας το δάχτυλο. Μας το έδειχναν με το παράδειγμά τους. Ήθελαν από παιδιά να έχουμε ανοικτούς τους ορίζοντές μας στη μάθηση και στη συναναστροφή με ξένους πολιτισμούς, κουλτούρες και θρησκείες και να καταλάβουμε ότι η Κύπρος δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Πώς σας είπε ότι θέλει να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας; Ήταν ένα μεγάλο σοκ για μας. Δεν ήμασταν ιδιαίτερα θετικοί στην απόφαση αυτή, γιατί ο μπαμπάς ήταν ήδη ένας καταξιωμένος σε παγκόσμιο επίπεδο επιστήμονας και μάνατζερ που δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή με τα κομματικά πολιτικά. Επομένως, η πρώτη σκέψη μας ως οικογένεια ήταν ότι το να μπει ένας καινούργιος, ένας «καθαρός» μέσα σε αυτό το πολιτικό σύστημα, δεν ήταν καλή ιδέα.
Δεν έχει ξεχάσει από πού ξεκίνησε και αυτό προσπάθησε να το μεταφέρει από πολύ νωρίς και σε 'μας. Να μην θεωρούμε δηλαδή κάποια πράγματα δεδομένα. Για παράδειγμα, μας έλεγε πάντα ότι από τύχη βρισκόμαστε σε μία οικογένεια που έχουμε να φάμε, έχουμε υλικά αγαθά και μπορούμε να σπουδάσουμε. Θυμάμαι χαρακτηριστικά που μας έλεγε ότι το όνειρό του ήταν να μάθει πιάνο, και ότι οι γονείς του δεν μπορούσαν να τον στηρίξουν.
«Ο πατέρας μου δεν ξέχασε από πού ξεκίνησε»: Η κόρη του υποψήφιου Χριστόδουλου Πρωτοπαπά, Χρυστάλλα στον «Π»Σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσει το προφίλ των υποψηφίων Προέδρων για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο «Π» μιλά με πρόσωπα από το στενό τους περιβάλλον. Τι ακριβώς επιδιώκει στην πολιτική σκηνή μέσω της υποψηφιότητάς του για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο άνθρωπος που έφερε την ιδιωτική τηλεόραση και το internet στην Κύπρο; Ποιος είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, και ποια είναι τα ιδανικά με τα οποία μεγάλωσε τα παιδιά του; Η πρωτότοκη κόρη του, Χρυστάλλα Πρωτοπαπά, διδακτορική φοιτήτρια Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, μιλώντας στον «Π» σκιαγραφεί τον πατέρα και την οικογένειά της.
[[ΑΘΛΗΜΑ!!!]@] Άρης Λεμεσού εναντίον Παραλίμνι ζωντανή 2022) ΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥ vs ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΑΡΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ vs ΑΠΟΕΛ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ vs ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ ΠΑΦΟΣ FC vs
Ήταν αυστηρός μπαμπάς; Όχι. Τουναντίον. Ήταν ήρεμη δύναμη, δεν φώναζε ποτέ. Δεν μεγαλώσαμε μέσα σε φωνές και καταπίεση. Υπήρχαν όρια, αλλά ήμασταν ελεύθεροι να κάνουμε τις επιλογές μας και να αναλάβουμε την ευθύνη των πράξεών μας. Για παράδειγμα, στο κομμάτι των σπουδών των δικών μου και των αδερφών μου, δεν παρενέβη ούτε στο ελάχιστο. Επίσης, αν και ως οικογένεια είμαστε αρκετά της Εκκλησίας, δεν καταπιεστήκαμε ποτέ ως παιδιά να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε. Για παράδειγμα, άμα ξυπνούσαμε και θέλαμε να πάμε εκκλησία, πηγαίναμε, αν όχι, δεν μας επιβαλλόταν. Το να είμαστε κοντά στην εκκλησία ήταν δική μας προσωπική απόφαση και επιλογή.
[ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΉΣΤΕ ONLINE@@] Δόξα Κατωκοπιάς 2020 16:00 Πάφος FC – Απόλλων Λεμεσού 18:00 ΑΕΛ Λεμεσού – ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας 20:00 ΑΕΚ ΑΕΚ Λάρνακας έναντι Δόξα Κατωκοπιάς δωρεάν ζωντανή μετάδοση και
[Αθλημα] Νέα Σαλαμίνα εναντίον Πάφος και ζωντανή μετάδοση Oct 29, 2022 — [ζωντανά hd>>]] ΑΕΛ Λεμεσού Νέα Σαλαμίνα και ζωντανή μετάδοση 24 Οκτωβρίου 2022 | Progect NetworkΑθλητικές τηλεοπτικές μεταδόσεις σήμερα